måndag 13 november 2017

Blueberry Bavarian Pie


 
 
Ingredients
CRUST

  • 4,8 dl mjöl
    1 tsk salt
    145 gr Crisco
    4 till 8 matskedar iskallt vatten
  • 1 tsk vanilj
  • 60 gr vit choklad
Blåbärsfyllning
  • 12 dl blåbär, uppdelade i 2 lika delar
  • 3 st Gelatinblad.
  • 3 dl socker
  • 0,6 dl Maizena
  • 2 tsp citronjuice
Bavarian lager
  • 2 st gelatinblad
  • 0,6 dl kallt vatten
  • 2,4 dl blåbär
  • 0,8 dl socker
  • 3,6 dl grädde
TOPPING
  •   Sötad vispad grädde
  •   Blåbär eller chokladspån
 
Förberedelser
Blanda
 mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt Crisco och vaniljsocker och kör ihop. tillsätt evt kallt vatten lite i taget tills det bildas en deg.

Forma degen till en platta och plasta in den i folie och kyl minst 30 minuter.Värm ugnen till 225°c. Kavla ut degplattan för att passa en form på ca 24 cm. Pressa ut den utan att sträcka på degen. Forma kanten. Pricka botten och kanterna noggrant för att förhindra krympning. Baka 18-20 minuter eller tills gyllenbrun. Låt svalna.
Smällt den vita chokladen och pensla insidan på pajformen.
Blåbärsfyllning
 
 Häll 6 dl blåbär i en kastrull. Krossa bären. Rör ner socker och maizena.. Låt koka på medium värme tills krämen tjocknat. Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten i ca 10 minuter. Krama ur vattnet och lägg dom i blåbärskrämen. Låt svalna. 
Rör ner övriga blåbär och citronjuice, ställt kallt.
BAVARIAN LAGER
 
 Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Purea 2,4 dl blåbär. Hetta upp purén på medelvärme. Rör ner gelatinbladen och låt smälta. Rör ner sockret. Ta bort från värmen, låt kallna till det nästan stelnat.
 
 Vispa grädden medelhårt. Vänd ner blåbärspurén. Ställ i kyl.
 
 Fördela blåbärsfyllningen i pajskalet. Lägg på Bavarian Lager.Man kan också vänta tills blåbärsfyllningen stelnat lite.  Låt stå i kyl tills den stelnat, helst över natten. Garnera med vispad grädde och evt chokladspån.
 
 


 
 
 
 

1 kommentar: