måndag 17 januari 2011

Sugar Cookies á la Valentine








 Äldsta dottern orkade göra 5 st:)

 Dottern nr 2 lite flera:)


Så många blev det för henne.
  
Min kristyr var inte på min sida denna gång för den strulade med klumpar, det kan ni se på en del brutna streck och diverse ojämnheter.

Mörka chokladkakor
Ingredienser:
6 dl mjöl
1.2 dl kakao
1 tsk snabbkaffe pulver ( kan uteslutas)
225 g rumstempererat smör
2,3 dl socker
1 stort ägg
1 tsk vaniljextrakt
Blanda kakao och mjöl i en skål.
Vispa socker och smör tills ljust och fluffigt.
Blanda ner ägg,vaniljextrakt och evt kaffepulvret.
Blanda ihop ordentligt.
Blanda ner mjöl/kakaoblandningen lite i taget.
Har du bara en handvisp måste du ta hjälp med händerna för att få ihop en deg.
Plasta in och lägg i kylen ca 30 minuter.
Kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du valt.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter beroende på storlek.
Låt svalna på plåten.
Tänk på att ha ungefär lika stora kakor på plåten då de färdiga olika snabbt om du har väldigt varierande storlekar. 

Vaniljkakor
Ingredienser:
7 dl mjöl

1,5 tsk bakpulver
225 gr rumstempererat smör
2,4 dl socker
1 ägg
1 tsk mandelessence
Vispa smör och socker vitt och fluffigt.
Tillsätt ägg och vanilj.
Blanda de ihop bakpulvret och mjölet.
Blanda ner mjöl/bakpulver lite i taget så att det blir en deg.
Du kanske behöver ta hjälp av händerna. Plasta in och låt ligga i kylen ca 30 minuter.
kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du vill ha.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter.
Låt svalna på plåten.
Dekorera.
Väldigt bra deg som håller formen.
Kristyr:
450 gr siktat florsocker
3 msk marängpulver
6 msk varmt vatten

Blanda och vispa (med handvisp) ca 10-12 minuter eller tills toppar uppstår.

 Jag provade att ta i lite sirap för att få lite glansigare yta men det märktes ingen skillnad.
Skall prova ett annat recept nästa gång.

Inspiration kommer härifrån:
http://www.karenscookies.net/Cookie-Projects-Valentine-Hearts_ep_146-1.html
och

11 kommentarer:

  1. Så fina!! Du kan verkligen det här med att dekorera kakor, och döttrarna har visst också ärvt det! Receptet på chokladkakorna har jag använt flera gånger, det är suveränt och supergott!

    SvaraRadera
  2. Åh vad fina de är! Duktiga ni är! =)

    SvaraRadera
  3. Oj vad fina, alla var underbara, men de översta var allt lite extra!

    SvaraRadera
  4. Jag hittade en sida som heter sweetopia.com för några dagar sedan och satt och läste och läste i flera timmar! Hon gör oxå sånna fina kakor som du gjort här =D
    Jag tänkte ge mig på och göra några själv i veckan =)
    Var det inte darrigt och svårt med kristyren?
    Vart det massa luftbubblor som vissa säger att det kan bli i kristyren?
    Kram
    //Nellie

    SvaraRadera
  5. Jag provade göra egen kristyr igår, men jag tycker att den luktade så mycket ägg =/
    Har du provat smaksätta den med essens någon gång?
    Kram
    /Nellie

    SvaraRadera