lördag 6 november 2010

Saffranskakbollar

 

 

Saffrans-kakbollar

över 50 st
200 g smör
1 påse saffran, 0.5 g
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
Frosting:
120 gr rumstempererat smör
230 gr cream cheese
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Valfri choklad att doppa i
Strössel

Gör så här:

Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.
Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.
Tillsätt och sist vetemjöl och det smälta matfettet och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Lägg gärna formen över eller en bakhandduk och låt svalna.
Kör saffranskakan i matberedaren i omgångar så att den blir till smulor.
Frostingen:
Vispa smöret mjukt och tillsätt philadelphiaosten i omgångar så slipper du klumpar.
Tillsätt florsocker och vaniljarom.
Blanda frostingen med kaksmulorna så det blir en deg.
Rulla degen till små bollar. Låt stå i frysen 1 timme.
Doppa i valfri smält choklad. Dekorera med nonpareilsströssel.
Godast kylskåpskalla.

1 kommentar: