lördag 6 november 2010

Citron/yoghurttårta med en doft av kanel

Kanelbotten:

75 g smör

2 st ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1/2 msk kanel

1 dl mjölk

Citronfyllning:

2 st ägg

150 gr socker knappt 2 dl

1 citron

500 gr grekisk yoghurt

8 gelatinblad

3 dl grädde

Dekoration:

2 dl vispad grädde

Mörk chokladblossum

14 st chokladdekorationer

Lemoncurd


  1. Sätt ugnen på175º
  2. Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Vispa ägg och socker poröst.
  5. Blanda mjöl,bakpulver,vaniljsocker och kanel.
  6. Rör ner blandningen i äggsmeten.
  7. Tillsätt smör och mjölk.
  8. Häll i formen och baka i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna.
  9. Skär av evt topp på botten och dela den i 3 delar. Skär av ca 1/2 cm av kanten runt om botten så att tårtan blir mindre än formen.
  10. Citronfyllningen:
  11. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  12. Tvätta citronen och riv den fint,pressa ur saften.
  13. Vispa grädden löst.
  14. Vispa ägg,socker,vaniljsocker,citronsaft och skal.
  15. Blanda i yoghurten.
  16. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och blanda med ca 1/2 dl av den löst vispade grädden.
  17. Värm i microvågsugnen så att det smälter. häll ner i yoghurtmassan under omrörning.
  18. Vänd ner grädden i yoghurtmassan.
  19. Lägg ihop:
  20. Fodra evt en form med löstagbar kant med plastremsor.Lägg i en kanelbotten.Fyll på med ca 1/3 av citronfyllningen se till att det kommer ner mellan kanten och botten. Lägg på ytterligare en botten,1/3 fyllning,en botten och sista fyllningen.
  21. Låt stå i kylen i ca 4 timmar.
  22. Dekorera med Lemoncurd i mitten,gräddrosetter och chokladdekorationer på ovansidan. Mörka chokladblossums halvvägs upp på tårtans sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar