måndag 15 januari 2018

Hallonpaj




Pajdeg:
225 gr smör
7 dl mjöl
1 st ägg
5 msk iskallt vatten
1 msk vinäger
1 tsk salt

Kör smör,salt och mjöl i en matberedare, tillsätt ägg, vatten och vinäger. Kör ihop till en smidig deg, kör inte för länge.
Dela degen i 2 delar och plasta in. Låt ligga i kylen i 30 minuter.

Kavla ut en deg så att den täcker en pajform ca 25 cm.

Hallonfyllning:

14 dl hallon, frysta går bra
1,2 dl socker, tillsätt mer om hallonen är lite sura
6 msk maizena eller potatismjöl

Evt ägg för pensling men vatten fungerar lika bra.
Lite extra socker att strö på ovansidan 

Blanda försiktigt hallon, socker och maizena. Smaka av och tillsätt evt mer socker och maizena. Tillsätt 1 msk maizena per 1 msk socker.
Häll ner blandningen i pajskalet.
Kavla ut den andra pajdegen så att den passar formen.
Gör ett passande lock, flätat eller med hjälp av utstickare.
Pensla med vatten och strö på lite socker.
Baka i 175°c i 60 till 75 minuter, eller tills pajen är gyllenbrun och fyllningen bubblar i mitten,
Täck med folie om den blir för mörk. Låt pajen svalna så att fyllningen blir fast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar