Botten:
260 gr chokladkakor typ Oreo
170 gr riven mörk choklad
1,2 dl farinsocker
7 msk smält smör
Ganache
3,6 dl vispgrädde
565 gr mörk choklad, hackad
0,6 dl starkt kaffe
260 gr chokladkakor typ Oreo
170 gr riven mörk choklad
1,2 dl farinsocker
7 msk smält smör
Ganache
3,6 dl vispgrädde
565 gr mörk choklad, hackad
0,6 dl starkt kaffe
Några droppar Kaffeessence (Keoke coffe)
Fyllning
680 gr färskost, rumstemperatur
2,4 dl socker
1 1/2 msk mjöl
3 msk snabbkaffepulver
Fyllning
680 gr färskost, rumstemperatur
2,4 dl socker
1 1/2 msk mjöl
3 msk snabbkaffepulver
1 1/2 msk hett vatten
Evt kaffeessence
2 tsk vaniljextrakt
1 1/2 msk farinsocker
3 stora ägg
Topping
3,6 dl creme fraiche
0,8 dl socker
2 tsk vaniljextrakt
En handfull chokladkaffebönor
Botten: kör chokladkakor, hackad choklad och farinsocker i en matberedare. Tillsätt smör och kör tills smulorna börjar hålla ihop, skrapa ner skålen då och då, ca 1 minut. Tryck ut smuldegen i en form ca 24 cm, gärna fodrad med bakplåtspapper. Vira plastfolie runt fingrar och tryck ut blandningen ordentligt upp sidorna av formen, sedan över botten.
Gör ganache: Sjud upp grädden i en kastrull. Ta bort från värmen; tillsätt choklad, kaffe och essence. Vispa tills chokladen smälts och ganache är slät. Häll ca 4,8 dl av ganachen ner i formen över botten. Låt stå i frysen tills ganachen är fast, ca 30 minuter. Täck resterande ganache med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills det är dags att dekorera.
Gör fyllningen: Värm till 175 ° C. Med hjälp av elvisp, vispa färskost och socker i en stor skål tills väl blandat. Skrapa ner .Vispa i mjöl. Rör espressopulver, vatten, kaffeessence, vanilj och farinsocker i liten skål tills snabbkaffe löser sig; rör ner in ostblandningen. Vispa i äggen ett i taget, skrapa ner sidorna av bunken mellan varje gång.
Häll fyllningen över kall ganache i formen - det kommer att fyllas på nästan hela vägen till toppen. Placera formen på en bakplåt. Grädda tills toppen är brun,sprucken vid kanter och lite lätt dallrig i mitten, ca en timme. Låt svalna ca 15 minuter medan du förbereder toppning. Bibehåll temperaturen i ugnen.
Gör topping: Vispa ihop creme fraiche, socker och vanilj i skål. Häll toppning över varm cheesecake, se till att hela täcks. Baka tills topping är fast, ca 10 till 15 minuter. Överför cheesecake till galler. Låt svalna i ca 3 timmar i rumstemperatur.
2 tsk vaniljextrakt
1 1/2 msk farinsocker
3 stora ägg
Topping
3,6 dl creme fraiche
0,8 dl socker
2 tsk vaniljextrakt
En handfull chokladkaffebönor
Botten: kör chokladkakor, hackad choklad och farinsocker i en matberedare. Tillsätt smör och kör tills smulorna börjar hålla ihop, skrapa ner skålen då och då, ca 1 minut. Tryck ut smuldegen i en form ca 24 cm, gärna fodrad med bakplåtspapper. Vira plastfolie runt fingrar och tryck ut blandningen ordentligt upp sidorna av formen, sedan över botten.
Gör ganache: Sjud upp grädden i en kastrull. Ta bort från värmen; tillsätt choklad, kaffe och essence. Vispa tills chokladen smälts och ganache är slät. Häll ca 4,8 dl av ganachen ner i formen över botten. Låt stå i frysen tills ganachen är fast, ca 30 minuter. Täck resterande ganache med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills det är dags att dekorera.
Gör fyllningen: Värm till 175 ° C. Med hjälp av elvisp, vispa färskost och socker i en stor skål tills väl blandat. Skrapa ner .Vispa i mjöl. Rör espressopulver, vatten, kaffeessence, vanilj och farinsocker i liten skål tills snabbkaffe löser sig; rör ner in ostblandningen. Vispa i äggen ett i taget, skrapa ner sidorna av bunken mellan varje gång.
Häll fyllningen över kall ganache i formen - det kommer att fyllas på nästan hela vägen till toppen. Placera formen på en bakplåt. Grädda tills toppen är brun,sprucken vid kanter och lite lätt dallrig i mitten, ca en timme. Låt svalna ca 15 minuter medan du förbereder toppning. Bibehåll temperaturen i ugnen.
Gör topping: Vispa ihop creme fraiche, socker och vanilj i skål. Häll toppning över varm cheesecake, se till att hela täcks. Baka tills topping är fast, ca 10 till 15 minuter. Överför cheesecake till galler. Låt svalna i ca 3 timmar i rumstemperatur.
Dekorera med ganachen och chokladkaffebönor i valfritt mönster.
Om ganachen är för lös. lägg in i kylen tills den fått spritsbar konsistens.
Låt stå i kylen minst 6 timmar.
Låt stå i kylen minst 6 timmar.
Cheesecaken är bäst om den görs en dag i förväg, kan förberedas upp till 4 dagar innan.
Plasta in väl och förvara i kyl i så fall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar