Hittade en så snygg tårta på pinterest som jag gärna velat testa. Orginalreceptet är från en japansk blogg men jag har översatt med hjälp av Google och mina kunskaper inom bakning (Google som vi vet översätter ibland lite tokigt)
Finns steg-för-steg bilder på japanska sidan som kanske kan vara till lite nytta.
Matcha
och vit chokladmousse tårta.
Botten
Mjöl 50g
Bakpulver 1/2 tsk
Matchapulver
6g
Ägg
2 st
Socker
40g
Mjölk
30g
Smör
20g
Vit
chokladmousse
Grädde 150ml
Vit
choklad 90g
Äggvita
2 st
Mjölk
0,5 dl
Gelatin
2 blad
Matcha
mousse
Grädde 100ml
Matchapulver
8g
Äggula
2 st
Socker
20g
Mjölk
0,8 dl
Gelatin
1 blad
(För
upplösning av det pulveriserade gröna teet)
Varmvatten
2 msk
Botten
Fodra en form 20 cm med bakplåtspapper
Fodra en form 20 cm med bakplåtspapper
Sikta
ihop mjöl och pulveriserat grönt te 2-3 gånger.
Vispa
socker och ägg över vattenbad, det är färdigvispat när smeten är 37 °c det går snabbt.
Vispa
kallt tills du kan göra synliga ränder i smeten.
Vänd
försiktigt ner siktat mjöl och te, och blanda med gummi spatel
Värm
mjölk och smör i en värmebeständig behållare, värm i 30 sekunder intervall,
tills smöret är smält
Vänd
ner i mjölblandningen
Häll
ner smeten försiktigt i den förberedda formen.
Grädda
17-20 minuter i ugnen på 170 grader. Den är klar när provsticka kommer ut torr.
För
att förhindra krympning av botten tappa en gång formen från en höjd på 20cm. Ta bort
bakplåtspappret.
Låt svalna helt.
När
den svalnat helt skär bort kanten så att den passar en något mindre form med avtagbar kant (eller skippa detta och använda botten som den är i samma form du bakade den i)
Lägg
i en passande tårtform försedd med plastremsor.
■
Vit chokladmousse ■
Blötlägg gelatin i vatten.
Blötlägg gelatin i vatten.
Vispa
äggvitorna till skum
Vispa
250 ml grädde
Ta
undan 100 gr (till Matchamoussen) i en skål, låt stå i kylen
Värm
mjölken i en kastrull, ta bort från värmen tillsätt vit choklad och låt smälta.
Blanda
ner gelatinet.
Blanda
ned 150 gr vispad grädde.
Vänd
ner de vispade äggvitorna.
Häll
över matcha botten och ställ i kylskåp.
Matcha
mousse
■
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Vispa
äggulor och socker i en bunke.
Häll 2 msk vatten i en skål över vattenbad, tillsätt mjölk och matchapulver och rör runt tills
det har lösts upp.
Tillsätt
gelatin och låt smälta.
Blanda
ner i äggula och sockersmeten
Vänd
ner de 100 gr vispade grädden från kylen.
Häll
över den vita chokladmoussen och jämna till. Låt stå minst 2 timmar.
När
moussen stelnat sikta över matchapulver med en tesil.
Då
tårtan skall tas ur formen går det lättare om man använder en varm trasa eller
handduk runt kanten
Dekorera efter behag, jag gjord vit/gröna små solfjädrar i modelleringschoklad och en spritsad gräddklick.
Det blev delade meningar om smaken, den smakar grönt te helt klart så gillar man inte te och lite bitter smak så är detta inte tårtan man ger sig på. Jag gillade den då jag inte gillar översöta bakverk och så ser den ju så snygg ut :)
Det blev delade meningar om smaken, den smakar grönt te helt klart så gillar man inte te och lite bitter smak så är detta inte tårtan man ger sig på. Jag gillade den då jag inte gillar översöta bakverk och så ser den ju så snygg ut :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar