lördag 5 oktober 2013

Linzertorte



Ingredienser
150g strösocker
150g vetemjöl , plus extra för utkavling
150g  mandelmjöl
rejäl nypa mald kanel
150g kallt smör , skuren i tärningar
1 ägg , lätt vispat
340 gr hallonsylt
½ tsk florsocker , dekorera ( valfritt )

1.Placera socker , mjöl , mandelmjöl och kanel i en stor bunke och rör tills väl kombinerat .
2.Tillsätt kuber av smör och gnugga dem i mjölblandningen med fingertopparna tills blandningen liknar grova brödsmulor . Det ska kännas ganska fuktig .
3.Tillsätt ägget och rör om med en träslev tills degen är blandad, sedan knåda lätt till en boll . Väg degen och ta en fjärdedel för att använda för dekorationsgallret. Rulla resten till en boll och tryck ut degen jämnt i en bakform, även upp på kanterna.
 
4. Häll i hallonsylten och jämna till den med en sked.
 
5. Forma resterad deg till en korv och rulla ut på en väl mjölad yta för att kavla till en rektangel  Skär degen i 1,5 cm i strimlor . Placera remsorna över sylten, först i en riktning och sedan den andra , för att skapa ett korsmönster över fyllningen . Tryck kanterna för att täta , nyp bort överskottet av degen och jämna fogarna ner med fingertopparna .Kyl tårta i kylen i 30-60 minuter .
6.Sätt ugnen till 190 ° . Sätt tårtan på en plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills  blekt gyllenbrun . Låt svalna i formen i 5-10 minuter , för över till sval yta.
7.Pudra med florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar