Ingredienser
För kakan
200g + 50 g hasselnötsmjöl
200g smör, plus extra för smörjning
200g mörk choklad , bruten i rutor
6 medelstora ägg , separerade
200g strösocker
3 msk hasselnötslikör eller amaretto likör ( eller färsk apelsinjuice )
eller essence
Ganache:
200g smör, plus extra för smörjning
200g mörk choklad , bruten i rutor
6 medelstora ägg , separerade
200g strösocker
3 msk hasselnötslikör eller amaretto likör ( eller färsk apelsinjuice )
eller essence
Ganache:
85 gr mörk choklad
0,8 dl grädde
3 msk nutella
Värm grädde och choklad och rör slätt, tillsätt nutella och rör ihop.
Låt stå i rumstemperatur i minst 1 timme.
Framställningsmetod
1.Värm ugnen till 180C/
2.Smörj en 23cm springform och lägg bakplåtspapper i botten.
3.Smält smöret och chokladen i en värmetålig skål.
4.Rör ner hasselnötsmjölet och låt blandningen svalna i 5 minuter.
5.Vispa äggulor och socker tillsammans med en elektrisk hand- vispa i minst 5 minuter tills vitt och fluffigt , rör sedan i chokladen blandningen tills väl blandat . Tvätta och torka visparna väl .
6.In en ren skål , vispa äggvitorna till hårda toppar - de är redo när du kan vända skålen upp och ner utan att äggen glider ut .Övervispa inte.
7.Arbeta snabbt , rör ner hasselnötslikör , amaretto eller apelsinjuice , i chokladen blandningen för att mjukna. Lägg i ett par matskedar av de vispade äggvitorna och rör tills grundligt kombinerat , sedan försiktigt de återstående äggvitorna .
8.Häll blandningen i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kakan har stigit och är fast.
9.Ta kakan ur ugnen och låt den svalna i formen i 30 minuter . Lossa bältesklämman och vänd kakan på ett serveringsfat , dra sedan av fodret papper och låt den svalna helt .
10.När kakan är kall , bred på nutellaganachen och strö över 50 gr hasselnötsmjöl. Spritsa evt gräddrosetter på.
Sjukt god!!!!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar