söndag 20 november 2011

Modelleringschoklad.



Modelleringschoklad kallas även Chocolate Clay, Chocolate Leather eller Sculptering Chocolate.
Jag har testat lite olika recept på modelleringschoklad som jag hittat på nätet med olika resultat. Ett där det bara blev en smulig massa som var omöjligt att modellera någonting överhuvudtaget, ett där den blev så mjuk att rosorna sjönk ihop som små solvärmda snögubbar.
Då plussade och drog jag ifrån lite här och där och kom fram till ett recept som passade den choklad jag använder.

De flesta recept man hittar på nätet innehåller corn syrup- vilket kan vara nog så besvärligt att få tag på. Jag använder glykos som finns i vanliga mataffärer.

Vad man skall tänka på är att olika chokladsorter och märken innehåller olika mängder fett och det påverkar mängden glykos man skall tillsätta för att få en bra modelleringschoklad att jobba med.

Om man vet med sig att man har varma händer kan en marmor eller granitskiva vara bra att jobba på då choklad blir mjukare ju längre du jobbar med det, en sådan skiva är kall och väldigt praktisk, speciellt på sommaren. Jag tyckte dock inte det var något problem och modelleringschokladen blev inte kladdig när jag jobbade med den men jag har rätt svala händer.
Om den blir för mjuk och kladdig under arbetet kan man sätta in den i kylen en stund eller bara låta den vara och återgå till den efter ett tag. Man kan också använda lite maizena eller faktiskt vatten så fastnar den inte i händerna. Eller ha en kylklamp bredvid som man kyler ner sina händer på.
Om MC blivit för smuligt kan man tillsätta lite mer glykos, svårare är det när den blivit alldeles för mjuk.
När man blandat den och den har legat ett par timmar i rumstemperatur så skall den kännas som hård marsipan, när du trycker fingret lätt mot den skall den sakta mjukna under värmen från fingret och det skall bildas ett avtryck.
Att jobba med MC är lite kladdigare än när man arbetar med sugarpaste eller modelleringspasta, det påminner mycket om marsipan. Man blir oljig om händerna och måste tvätta händerna lite oftare än med sugarpaste. Men det smakar betydligt bättre än sugarpaste:) Jag tycker det är ett suveränt matrial att arbeta med och kommer definitivt att göra det fler gånger.

Modelleringschoklad
100 gr vit, mjölk eller jordgubbschoklad
45-50 gr glykos
Till mörk choklad kan man öka mängden glykos till ca 50-60 gr då mörk choklad är hårdare än de övriga.

Smält chokladen tills den är helt slät, tillsätt glykos och rör ihop till all choklad släpper skålen kant. Lägg modelleringschokladen i en påse och låt ligga några timmar in rumstemperatur. Har du bråttom kan du lägga in den i kylen.

När du sen skall börja modellera, bryt av en liten bit som nu du knådar smidig, tar du för stor bit blir det bara svårt att knåda. Sen är det bara att sätta igång. För att fästa olika detaljer eller fästa på tårtan kan du använda smält chokad eller ätbart lim.

Vit modelleringschoklad går utmärkt att färga med choklad anpassade chokladfärger. Man kan även göra modelleringschoklad av Candy Melts men då heter det Candy Clay, själv föredrar jag choklad då Candy Melts blev för sött för min smak, men det är praktiskt då det finns färdigfärgat.

Här är några bra sidor om just Modelleringschoklad :http://www.hungryhappenings.com/p/melting-chocolate-and-modeling.html

7 kommentarer:

  1. Riktigt kul att få pröva (De använder ju massor av just modelleringschoklad i tårtävlingarna och på chokladfrossa på TLC) men en fråga: Om man har Corn Syrup hemma som jag har, är det samma mängd då eller blir det mer/minder eller någon mer ingrediens?
    Tack för denna lilla "julklapp"
    Mvh CJ

    SvaraRadera
  2. Hej CJ
    när jag läser om corn syrup så står det ofta att det kan sammaställas med glykos. Men jag tror att sorn syrup är lite rinnigare som sirap eller har jag fel? Jag har förstått att det är inte vad du tillsätter chokladen ( man kan använda vit sirap eller honung också) utan vilken sorts choklad och framför allt hur mycket fett det är i chokladen. De recept jag provat från nätet har haft betydligt mindre corn syrup i än vad jag har och det har resulterat i en smulig massa som var totalt omöjlig att jobba med. Men prova mitt recept rakt av och känn hur det känns, blir det för mjukt ta mindre nästa gång. Allt beror på chokladen. Måste säga att jag tyckte det var ett väldigt bra matrial att jobba med och jag kommer völja detta när jag framöver gör blommor eller annta för det är ju gott också:)

    SvaraRadera
  3. Hej! Bara dubbelkollar: Om man använder mörk choklad, ska man då alltså ta cirka 100 gram glykos? Eller ska man bara öka till 50–60 gram.
    (Det är inte alls meningen att märka ord, jag har aldrig hört talas om modelleringschoklad tidigare så jag har verkligen inte en susning:-D )
    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar som att man ska öka *till* 50-60 gram, annars hade det nog stått *med* 50-60 gram. Och som hon skriver är det ju bättre att tillsätta för lite än för mycket och bara att tillsätta lite mer om den blir smulig.

      Radera
  4. Hej!
    Fungerar detta recept även att täcka tårtor med eller bara för att modellera?

    SvaraRadera
  5. Vet tyvärr inte, har inte provat att täcka en tårta med modelleringscholad,

    SvaraRadera
  6. Hejsan! Tack för att du lagt upp ett recept på svenska måste jag börja med att säga. Men jag har lite frågor. När du blandade ihop massan och senare upptäckt att den var lite för kladdig har du då haft i för mycket eller för lite glykos? Jag följer receptet men finner att jag tycker att massan är lite för mjuk eller så så jag tror att om man lämnar dekorationerna ute i rumstemperatur så kommet de som dina blommor att sjunka ihop. Tog du då mer eller mindre glykos i nästa batch? Tack på förhand! Mvh Camilla

    SvaraRadera