fredag 19 november 2010

Robertos kaka

Ingredienser

100 g smör
200 g mandelmassa
2 ägg
2 rågade dl socker
2 dl vetemjöl (inget bakpulver)
1 rågad tsk vaniljsocker
1 dl torkade blåbär
1 dl torkade tranbär
(1-2 msk konjak, whisky eller rom)
Smörj och bröa en liten rund bakform - helst en med löstagbar botten. Klipp gärna ut en rundel av bakplåtspapper och lägg den i formens botten.
Smält smöret eller margarinet och ställ åt sidan. Riv mandelmassan grovt - ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker tills det blir riktigt pösigt och fint. Häll i smöret eller margarinet och rör om. Vänd ner den rivna mandelmassan.
Blanda i en liten skål vetemjöl med vaniljsocker, blåbär och tranbär. Rör ner detta i äggsmeten. Smaksätt gärna med lite konjak eller whisky eller rom. Lägg smeten i den smorda formen.
Grädda i 160 graders ugnsvärme i 45-50 minuter för en form med 18 cm diameter. Eller i ungefär 40 minuter för en form som är 22-23 cm i diameter.
Den här kakan stelnar efter när den kallnat - den ska helst stå minst 2 dygn innan den serveras. Skär man i den första dagen blir den alltför kladdig och inte lika trevlig.
Fast här hemma äts kakan upp samma dag;) ingen har tålamod att vänta.
Receptet kommer från Anna Bergenström men innehåller då russin och hackade aprikoser istället för torkade blåbär och tranbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar