tisdag 9 november 2010

Muminkakor








Mörka chokladkakor
Ingredienser:
6 dl mjöl
1.2 dl kakao
1 tsk snabbkaffe pulver ( kan uteslutas)
225 g rumstempererat smör
2,3 dl socker
1 stort ägg
1 tsk vaniljextrakt
Blanda kakao och mjöl i en skål.
Vispa socker och smör tills ljust och fluffigt.
Blanda ner ägg,vaniljextrakt och evt kaffepulvret.
Blanda ihop ordentligt.
Blanda ner mjöl/kakaoblandningen lite i taget.
Har du bara en handvisp måste du ta hjälp med händerna för att få ihop en deg.
Plasta in och lägg i kylen ca 30 minuter.
Kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du valt.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter beroende på storlek.
Låt svalna på plåten.
Tänk på att ha ungefär lika stora kakor på plåten då de färdiga olika snabbt om du har väldigt varierande storlekar.
Dekorera som du vill.
Denna degen håller formen väldigt bra och flyter inte ut.
Väldigt goda är de också.
Vaniljkakor
Ingredienser:
7 dl mjöl 

1,5 tsk bakpulver
225 gr rumstempererat smör
2,4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljextrakt eller annan smak
Vispa smör och socker vitt och fluffigt.
Tillsätt ägg och vanilj.
Blanda de ihop bakpulvret och mjölet.
Blanda ner mjöl/bakpulver lite i taget så att det blir en deg.
Du kanske behöver ta hjälp av händerna. Plasta in och låt ligga i kylen ca 30 minuter.
kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du vill ha.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter.
Låt svalna på plåten.
Dekorera.
Väldigt bra deg som håller formen.
Kristyr
0,9 dl varmt vatten
2,5 msk marängpulver
1/2 tsk vinsten
500 gr florsocker
Sikta florsockret i en skål.
Blanda det varma vattnet och marängpulvret,vispa i ca 30 sekunder, tillsätt vinsten och vispa i ytterligare 30 sekunder. Tillsätt allt florsocker och vispa tills det blivit tjock och marängliknande ca 10 minuter.

För att få flytande konsistens tillsätter du vatten lite i taget.
Du har rätt konsistens på det när du drar en sked tvärsöver kristyrens yta och räknar till 10. Om ytan blivit slät medans du räknar är det rätt konsistens. Bättre lite för tjock än för lös. Blir den för lös rinner den utanför kakans kant.
Färga sen med valfri pastafärg och fyll i små spritspåsar. Stäng till påsen upptill med en påsklämma så undviker du spill.

På Sweetopia finns väldigt bra bilder och beskrivning hur du gör vackra mönster: http://www.sweetopia.net/
Vill man ha naturliga markeringar  mellan olíka delar på en kaka tex mellan huvud och kropp, gör man en del i taget och låter det torka i någon timme och sen fyller man i den andra delen. Fyller man i för tidigt flyter attihop till en del.

5 kommentarer:

  1. Kanon, skall ta och testa dit kakrecept och suveränt att du lagt in recept på kristyr också ,köpte vinsten i helgen och även marängpulver så nu kan jag testa ditt recept på kristyr, kan inte bli bättre :-)

    SvaraRadera
  2. Tusen tack för detta inlägg! Har velat testa detta men inte vågat riktigt, men nu ska jag göra det! Superfina kakor också, antar att det ligger en hel del övning bakom :-)

    SvaraRadera
  3. Förresten, vad är vinsten, och när tillsätter man det?

    SvaraRadera
  4. Oj jag hade nog inte kunnat gissa att det där var kakor om jag inte hade vetat att det var en bakblogg jag var inne på, så fina!

    SvaraRadera