fredag 26 november 2010

Midsommar/födelsedagstårta


Sockerkaksbotten:
50 g smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 liter jordgubbar
jordgubbssylt
Ugn: 200°
Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
Smält smör och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl,bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner blandningen i äggsmeten.
Tillsätt smör och mjölk.
Rör om tills smeten är jämn och slät.
Häll den i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter.
Låt svalna.
Dela sedan den i 3 delar.
Lägg tillbaka den undre sockerkaksbotten i den rengjorda formen igen.
Smörj på lite jordgubbsylt och lägg på en botten till.
Rensa och skölj jordgubbarna.
Ställ ner dom på sockerkaksbotten med toppen uppåt. Lägg i så många det får plats men lämna 1/2 cm fritt vid yttersta kanten.
Vaniljmousse:
200 g vaniljkräm
5 dl grädde
0,5 dl socker
5 gelatinblad
2 tsk vaniljsocker
6 dl  grädde till kanten
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
Vispa grädden medelhårt.
Blanda ner vaniljkräm och vaniljsocker i grädden.
Smält gelatinbladen med 1/2 dl gräddyoghurt.
Blanda genast ner i gräddvaniljen.
Häll försiktigt över jordgubbarna , se till att det kommer ner vid kanterna.
Spara lite grann för att ha överst på den sista bottnen.
Släta till och lägg på den sista botten,smörj på den sista vaniljmoussen.
Plasta in och låt stå i kylen,helst över natten.
Lägg på resterande jordgubbar och spritsa en snygg gräddkant runt om.Dekorera evt med lite strössel.

1 kommentar: