Jordgubb/vaniljmoussetårta
12 bitar
Sockerkaksbotten:
50 g smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Ugn: 200°
Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
Smält smör och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl,bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner blandningen i äggsmeten.
Tillsätt smör och mjölk.
Rör om tills smeten är jämn och slät.
Häll den i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter.
Låt svalna.
Dela sedan den i 3 delar.
Lägg tillbaka den undre sockerkaksbotten i den rengjorda formen igen.
Jordgubbsmousse:
100 g frysta jordgubbar
0,25 dl socker
0,25 dl outspädd jordgubbsaft
200 g grädde
75 g grekisk yoghurt (ger friskare smak)
2,5 gelatinblad
1 ask färska jordgubbar (lägg undan några fina till dekoration)
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
Tina jordgubbarna (går bra i micron).
Kör i matberedare eller mixer till puré.Blanda med den outspädda saften.
Skär jordgubbarna i små tärningar.
Vispa grädde och yoghurt medelhårt.
Ta ca 1/2 dl av gräddyoghurten och smält tillsammans med gelatinbladen.
Blanda ner i jordgubbspurén.
Blanda genast ner i gräddyoghurten.
Blanda ner jordgubbstärningarna.
Häll ner i den förberedda formen.
Släta till ytan och lägg i den översta botten men vänd den uppochner med kakytan mot jordgubbsmoussen.
Ställ in i kylen medan du gör vaniljmoussen.
Vaniljmousse:
100 g vaniljkräm
2,5 dl grädde
0,25 dl socker
2,5 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
Vispa grädden medelhårt.
Blanda ner vaniljkräm och vaniljsocker i grädden.
Smält gelatinbladen med 1/2 dl gräddyoghurt.
Blanda genast ner i gräddvaniljen.
Häll ner i formen släta till ytan och lägg på den översta och sista botten. Plasta in och ställ i kylen över natten.
Dekoration:
3 dl grädde
50 g jordgubbsblossum
färska jordgubbar från igår
nötkross
lite florsocker
Vispa grädden.
Stryk ett tunt lager som täcker hela tårtan.
Spritsa 12 gräddrosetter på tårtan och lägg en delad jordgubbe på varje.
Dekorera nederkanten med nötkross.
Häll jordgubbsblossum i mitten av tårtan.
Pudra över lite florsocker med en te sil.
Färdig:)
Så gott det låter, den tårtan skulle jag inte tacka nej till att få en bit av :-)
SvaraRadera