fredag 7 januari 2011

Månadens kökskreation





Äldsta dottern fyller 14 år idag och det måste vi fira med tårta:) Samtidigt blir det mitt bidrag till Månadens kökskreation  http://kvinnan.blogspot.com/2011/01/manadens-kokskreation.html   Och soundtrack ja det får ju bli Little Big Planet som barnen spelar på playstation;)  Jag gillar inte att blanda en hel drös ljud så jag satte inte på någon annan musik.     
Angående tårtan är det oreobotten, chokladmousse, körsbärsmousse och ovanpå körsbärssås. Kanterna är gjorda med överföringsark för choklad och skulle kunna varit snyggare men för att vara första gången är jag nöjd.

Oreobotten:

 200 gr oreo cookies 
70 gr smält smör

Krossa oreo cookies i en matberedare, blanda med det smälta smöret och tryck ner det i botten på en form med löstagbar kant. Jag lägger alltid ett bakplåtspapper i botten då det blir lättare att flytta tårtan.

Chokladmousse: 

3 äggulor
35 gr socker
3 dl grädde
115 gr mörk choklad
1,5 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa äggulorna med sockret så att det blir ljust och fluffigt.
Vispa grädden.
Smält chokladen.
 Ta ca 1/2 dl av grädden och smält tillsammans med de urvridna gelatinbladen.
Blanda ner i chokladen, blanda sen ner chokladblandningen i äggsmeten. Blanda sen samman detta med grädden. Placera en mindre ring på oreobotten och häll ner chokladmoussen däri. Låt stelna någon timme i kylen. Skär längs med kanten för att lossa ringen och ta bort den. Gör körsbärsmoussen.

Körsbärsmousse:

150 gr körsbärssås
0,4 dl körsbärssaft 
115 gr grekisk eller turkisk yoghurt
3 dl grädde
4 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Kör körsbärssåsen i en mixer så den blir slät, blanda med körsbärssaften.
Vispa grädden och yoghurten.
Ta ca 1/2 dl av gräddyoghurten och smält med gelatinbladen.
Blanda ihop körsbärssåsen/saften med gräddyoghurten, blanda sen ner gelatinbladen.
Häll i formen över den stelnade chokladmoussen, tänk på att fylla kanterna. Släta till och låt stå i kylen några timmar. Flytta tårtan till en snyggare platta eller tallrik. Dekorera med resterande körsbärssås och evt choklad på sidorna.



9 kommentarer:

  1. Åh så roligt, den ser fantastisk ut!

    SvaraRadera
  2. Jösses vilken superfin tårta du har gjort, den ser ju hur smarrig ut som helst!

    Jag tänkte också delta i månadens kökskreation den här månaden!

    mvh Angela

    SvaraRadera
  3. Blev sååå sugen!!!! Grattis M på stora dagen=) kramis Jonna

    SvaraRadera
  4. Så fin den blev, kul och snyggt det blev med överföringsark på sidorna

    SvaraRadera
  5. Vad gott det lät med oreobotten! Överföringsark är så häftigt tycker jag!!

    SvaraRadera
  6. Oj, riktigt snygg blev den! Tycker hemskt mycket om den lilaröda färgen, skitsnyggt.

    SvaraRadera
  7. Hmm lät väldiggt gott med oreo-botten! Får testa det någon gång. Tycker tårtan såg väldigt proffsig ut!

    SvaraRadera
  8. Den blev ju jättefin, och gud så gott med oreo-botten!!!

    SvaraRadera
  9. Åh, vad god den ser ut. Grattis till dottern!
    Tror du att chokladmoussen skulle passa att ha som fyllning i en vanlig tårta? Jag är på jakt efter en god chokladfyllning.

    SvaraRadera