tisdag 30 november 2010

Saffransrutor

 Ni vet såna där kakor eller godis som man bara inte kan sluta äta fastän man inte är sugen på dom längre eller är övermätt. Dessa rutorna är så för mig:) Jag kan inte sluta äta fast jag är proppmätt för jag tycker de är så goda. Oftast gillar jag kantbitarna på kakor men på dessa är det mittenbitarna med små gropar av mandelmassa och smör som hägrar. Bytte ut jästen på Dr Oetkers jäsblandning och det funkade perfekt. Jag skippade kardemumman och flagad mandel hade jag inte hemma så det fick bli solroskärnor istället, det blev gott det med. Sa jag förresten att jag alltid gör en hel plåt;) Dubbla receptet alltså.

Ingredienser

24 st

50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1 1/4 dl Arla Köket
Kesella kvarg lätt
1 påse saffran, 0,5 g
2 krm salt

1 tsk stött kardemumma
3/4 dl strösocker
ca 8 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g riven mandelmassa
75 g rumsvarmt smör
1 dl mandelspån, ca 50 g

Gör så här

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37°.
Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken.

Rör om tills jästen har löst sig.

Tillsätt kvarg, saffran, salt, kardemumma, socker och mjöl.

Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.

Jäs under bakduk ca 15 min.

Sätt ugnen på 225°. Platta ut degen (35x25 cm) på en plåt med bakplåtspapper. Blanda

mandelmassa och smör. Bred det över degen. Strö över mandeln.

Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna och skär i bitar.

Receptet kommer ifrån Arla.

3 kommentarer:

  1. Det där såg jättegott ut. Det finns vissa bakverk som man verkligen kan äta hur mycket som helst av. :-)

    SvaraRadera
  2. Så gott det ser ut, det får jag allt ta och baka. Hoppas sonen är bättre, här hemma är det också sjukstuga, men imorgon kan jag nog få till lite bakning av något slag :-)

    SvaraRadera
  3. Skall jag göra en dag o bara vräka i mig=)Kram Jonna

    SvaraRadera