torsdag 11 november 2010

Macaron-cupcakes


                               Hasselnötsmacaron                                     
Orginalreceptet kommer från Hello Sugar
Macarons – ca 30 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malna hasselnötter (jag tog nötkross)
150g florsocker minus 2 msk som ersätts med kakao
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
lite smält choklad
1. Sätt ugnen på 160 grader C.
2. Skålla hasselnötterna och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer hasselnötter än vad som krävs i receptet.
3. Sila de malda hasselnötterna så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.
4. Blanda hasselnötter och siftat florsocker och kakao i en bunke.
5. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.
6. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.
7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.
8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
9. Rör i 60 gram äggvita i nöt och florsockerblandningen.
10. Vänd i marängen i hasselnötsblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen
13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
Smält chokladen och spritsa tunna linjer över macaronsen.
Chokladcupcakes 12 st:
1,75 dl  vetemjöl
1,9 dl socker
3/4 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
0,9 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
Blandas ihop.
Tillsätt:
0,9 dl mjölk
0,5 dl olja
0,9 dl kokande vatten
1 ägg
Blanda alltihop och rör samman.
Fyll muffinsformar  till hälften som du placerat i en muffinsplåt.
Baka i 175 grader ca 15 min
Låt svalna
Nutellakräm:
120 gr Nutella
120 gr cream cheese
Blanda ihop nutella och cream cheese.
Spritsa en generös klick på varje cupcake och sätt dit hasselnöts macaronen lite på sniskan.

6 kommentarer:

  1. Vilken härlig blandning! Macaron och cupcakes som båda är så gott och dessutom med nutella.
    3 överraskningar i ett!

    SvaraRadera
  2. Nämen jag säger som Sanne... vilken härlig blandning.... smarrigt och så läckert :)

    SvaraRadera
  3. De här var ju superfina! Sanne satte verkligen huvudet på spiken - tre överraskningar i ett -

    SvaraRadera
  4. Bara att hålla med övriga, farligt gott ;)

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig kombination, hade inte tackat nej till de cupcaksen

    SvaraRadera
  6. Men så kul! Kaka och muffins på samma gång. Kan nog inte bli fel :)

    SvaraRadera