Derlows äppelkaka
1 ägg,
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
75 g avsvalnat smält smör
Fyllning:
3 syrliga äpplen
saften av 1 citron
rivet skal av 1/2-1 citron
Kokosglasyr:
50 g smör
1 dl socker
1 msk vetemjöl
4 msk vispgrädde
2 dl kokos
Till formen:
smör, riven kokos
Gör så här:
Börja med fyllningen. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Det blir ungefär 3 dl skivade. Häll över pressad citronsaft och rivet citronskal. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten växelvis med mjölk och smält smör.
Häll hälften av smeten i smord och kokosbeströdd form, helst med löstagbar kant. Täck med äppelskivorna och bred på resten av kaksmeten. Grädda i ugnens nedre del, 200 grader, ca 20 minuter. Gör under tiden glasyren. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser under omrörning och låt smeten koka upp. Ta kastrullen från plattan. Bred glasyren jämnt över kakan och fortsätt att grädda mitt i ugnen tills ytan fått fin färg, ca 20 minuter. Låt kakan svalna innan den lossas från formen.
Råcreme (vaniljkräm)
2 st äggulor
2 msk socker
2,5 dl vispgrädde
1 tzk vaniljsocker
Vispa äggulor och socker pösigt.
Vispa grädde och vaniljsocker, blanda sedan ner i äggulorna. Servera.
3 syrliga äpplen
saften av 1 citron
rivet skal av 1/2-1 citron
Kokosglasyr:
50 g smör
1 dl socker
1 msk vetemjöl
4 msk vispgrädde
2 dl kokos
Till formen:
smör, riven kokos
Gör så här:
Börja med fyllningen. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Det blir ungefär 3 dl skivade. Häll över pressad citronsaft och rivet citronskal. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten växelvis med mjölk och smält smör.
Häll hälften av smeten i smord och kokosbeströdd form, helst med löstagbar kant. Täck med äppelskivorna och bred på resten av kaksmeten. Grädda i ugnens nedre del, 200 grader, ca 20 minuter. Gör under tiden glasyren. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser under omrörning och låt smeten koka upp. Ta kastrullen från plattan. Bred glasyren jämnt över kakan och fortsätt att grädda mitt i ugnen tills ytan fått fin färg, ca 20 minuter. Låt kakan svalna innan den lossas från formen.
Råcreme (vaniljkräm)
2 st äggulor
2 msk socker
2,5 dl vispgrädde
1 tzk vaniljsocker
Vispa äggulor och socker pösigt.
Vispa grädde och vaniljsocker, blanda sedan ner i äggulorna. Servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar