måndag 8 november 2010

Derlows äppelkaka med råcreme

Derlows äppelkaka

1 ägg,
 2 dl socker
3 dl vetemjöl
 2 tsk bakpulver
 1 dl mjölk
 75 g avsvalnat smält smör
Fyllning:
3 syrliga äpplen
 saften av 1 citron
 rivet skal av 1/2-1  citron
Kokosglasyr:
50 g smör
 1 dl socker
 1 msk vetemjöl
 4 msk vispgrädde
 2 dl kokos
Till formen:
 smör, riven kokos
Gör så här:
Börja med fyllningen. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Det blir ungefär 3 dl skivade. Häll över pressad citronsaft och rivet citronskal. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten växelvis med mjölk och smält smör.
Häll hälften av smeten i smord och kokosbeströdd form, helst med löstagbar kant. Täck med äppelskivorna och bred på resten av kaksmeten. Grädda i ugnens nedre del, 200 grader, ca 20 minuter. Gör under tiden glasyren. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser under omrörning och låt smeten koka upp. Ta kastrullen från plattan. Bred glasyren jämnt över kakan och fortsätt att grädda mitt i ugnen tills ytan fått fin färg, ca 20 minuter. Låt kakan svalna innan den lossas från formen.
Råcreme (vaniljkräm)
2 st äggulor
2 msk socker
2,5 dl vispgrädde
1 tzk vaniljsocker
Vispa äggulor och socker pösigt.
Vispa grädde och vaniljsocker, blanda sedan ner i äggulorna. Servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar