Idag har jag bakat Ananas, Äpple och Melonkakor.
Lite petigt är det men jag tycker det är roligt att experimentera med essencerna och göra så att kakorna ser ut som det de smakar.
Receptet är baserat på en grunddeg som kommer här:
Ingredienser:
14 dl mjöl
3 tsk bakpulver
450 gr rumstempererat smör
4,8 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
14 dl mjöl
3 tsk bakpulver
450 gr rumstempererat smör
4,8 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
Vispa smör och socker vitt och fluffigt.
Tillsätt ägg och vanilj.
Tillsätt ägg och vanilj.
Blanda de ihop bakpulvret och mjölet.
Blanda ner mjöl/bakpulver lite i taget så att det blir en deg.
Blanda ner mjöl/bakpulver lite i taget så att det blir en deg.
Dela degen i 3 lika stora delar.
Ananaskakor
1/3 av kakdegen
1 tsk Ananasessence
gul pastafärg
Blanda kakdegen med ananasessence och gul pastafärg så det liknar ananasens färgkulör. Rulla ut degen till en lagom tjock rulle, rulla in i plaste eller bakplåtspapper och lägg i kylen för att bli fast ( blir snyggare skärsnitt om det är riktigt kall)
Dela rullen i mitten så att du får 2 st långa halvmånerullar.
Skär i ca 0,5 cm tjocka skivor, lägg 2 st halvor med raka kanten emot varandra och stick ut ett litet hål i mitten (blir mer effektivt om du lägger ihop dom istället för att göra en och en). Gör markeringar med baksidan av en kniv och lägg på plåt. Baka i 175 grader ca 10 minuter.
Äppelkakor
1/3 av kakdegen
1 tsk äppelessence
grön pastafärg
svarta sesamfrön
Blanda degen med äppelessencen. Dela degen i 2 delar 25-75%.
Blanda den minsta kakdegen med grön pastafärg.
Rulla den stora ofärgade kakdegen till en lagon tjock rulle.
Kavla ut den gröna kakdegen så att det blir så stor så att den täcker hela rullen utom kortsidorna. Plasta in eller täck med bakplåtspapper och låt ligga i kylen tills den blivit kall. Dela rullen längs med så du får 2 stycken halvmåneformade rullar. Skär i 0,5 cm tjocka rullar och lägg på plåt. Strö lite svarta sesamfrön i mitten av äpplena så det ser ut som kärnor. Baka i ca 10 minuter i 175 grader
Melonkakor
1/3 av kakdegen
1 tsk melonessence
grön och röd pastafärg
svarta sesamfrön
Blanda degen med Melonessencen. Dela degen i ca 60-40% stora delar.
Blanda 60% degen med röd färg till själva melonen.
Dela 40% i två delar, den ena dubbelt så stor som en andra.
Blanda den minsta degen med grön pastafärg.
Blanda 60% degen med röd färg till själva melonen.
Dela 40% i två delar, den ena dubbelt så stor som en andra.
Blanda den minsta degen med grön pastafärg.
Rulla en röda degen till en tjock rulle.
Kavla ut den vita degen till en platta som täcker hela rullen förutom kortsidorna.
Lättast om du gör det på ett bakplåtspapper och mjölar.
Kavla ut den gröna degen till en tunn platta (melonskalet) som täcker hela vita rullen förutom kortsidorna. Dela hela rullen på längden så att du får 2 halva rullar (melonskiveformade)
Kavla ut den vita degen till en platta som täcker hela rullen förutom kortsidorna.
Lättast om du gör det på ett bakplåtspapper och mjölar.
Kavla ut den gröna degen till en tunn platta (melonskalet) som täcker hela vita rullen förutom kortsidorna. Dela hela rullen på längden så att du får 2 halva rullar (melonskiveformade)
Plasta in och låt ligga i kylen ca 30 minuter. Skär 0,5 cm skivor som du lägger på plåt med bakplåtspapper.
Strö på lite svarta sesamfrön som melonkärnor.
Strö på lite svarta sesamfrön som melonkärnor.
Baka i 175º i ca 8-10 minuter.
Låt svalna på plåten.
Låt svalna på plåten.
Väldigt bra deg som håller formen.
guud så fyndigt och läckert!
SvaraRaderade ser så himla fräcka ut, måste också testa att använda essenser i småkakor
SvaraRaderaDe här kakorna ser ju så roliga ut! Nu ligger din blogg på min blogglista också :) Ser fram emot vad du hittar på här :)
SvaraRaderaVilken rolig idé. Det måste jag komma ihåg. :-)
SvaraRaderaSå fina de är!! roligt att äta och kolla ;)
SvaraRaderaMelonerna är ju bara för härliga! :-)
SvaraRaderahoppsan.. du har visst fått en award ;)
SvaraRaderaHämta den inne hos mig :)
kram Stina
De ser så himla fina och goda ut!
SvaraRaderadet här måste jag som älskar småkakor definitivt testa!!
Annelie
http://imittkok.se