söndag 31 oktober 2010

Halvfärdiga cake balls

Meningen var att jag skulle göra spöken, pumpor och monster cake balls men jag tappade sugen totalt. Jag rullade dom och doppade i choklad sen blev det sent och jag tänkte göra dom färdigt idag. Men vi har städat hela dagen pga flytt och när jag inte hittar min svarta fondant eller svarta penna tex försvann lusten och vi åt dom som de var. Och de var lika goda för det men lite mindre roliga bara.
Den gröna är det lakrits inuti och doppad i citron/lime choklad, den rosa är vanilj inuti doppad i jordgubbschoklad och oranga är apelsin/choklad doppad i apelsinchoklad.
Så ser de ut inuti. Jag blandar lika delar smör,florsocker och philadelhiaost ( ca 30 gr av varje till 6 dl kaksmulor) plus evt essence. Har provat att bara blanda i philadelphiaost och essence men jag tycker de blir så gummi-aktiga då. Men man kan blanda med vad som helst egentligen, nutella, glasstopping, sprit, choklad m:m

Brownietårta

Denna tårta är bland det godaste jag ätit:) Denna gång var den inte till mig utan en kompis. Innehåller browniebotten med dajm, jordgubbsmousse och vaniljmousse dekorerad med blossum (så snabbt och snyggt)

fredag 29 oktober 2010

Halloweenkakor

Okej okej det har blivit lite mycket kakor men här kommer lite Halloweenkakor i alla fall:)
Först lite spöken och katter,

fladdermöss och smådjävlar,
och till sist pumpor.
Kakorna är i smakerna choklad/kaffe,vanilj och apelsin.
De petigaste att göra är ju pumporna och djävlarna, man bör doppa formen i lite mjöl i innan man sticker ut den OCH att inte ha kylskåpskall deg. De släppte mycket bättre efter degen blivit rumstempererad. Ibland fastar degen i formen eller de går sönder men det pillar man lätt bort med en gaffel.
Lovar att nästa gång blir det något annat än hårda kakor;)


söndag 24 oktober 2010

Ananas,äpple och melonkakor

Idag har jag bakat Ananas, Äpple och Melonkakor.
Lite petigt är det men jag tycker det är roligt att experimentera med essencerna och göra så att kakorna ser ut som det de smakar.
Receptet är baserat på en grunddeg som kommer här:
Ingredienser:
14 dl mjöl
3 tsk bakpulver
450 gr rumstempererat smör
4,8 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
Vispa smör och socker vitt och fluffigt.
Tillsätt ägg och vanilj.
Blanda de ihop bakpulvret och mjölet.
Blanda ner mjöl/bakpulver lite i taget så att det blir en deg.
 
Dela degen i 3 lika stora delar.



 Ananaskakor
  1/3 av kakdegen
   1 tsk Ananasessence
  gul pastafärg 

Blanda kakdegen med ananasessence och gul pastafärg så det liknar ananasens färgkulör. Rulla ut degen till en lagom tjock rulle, rulla in i plaste eller bakplåtspapper och lägg i kylen för att bli fast ( blir snyggare skärsnitt om det är riktigt kall) 
Dela rullen i mitten så att du får 2 st långa halvmånerullar. 
Skär i ca 0,5 cm tjocka skivor, lägg 2 st halvor med raka kanten emot varandra och stick ut ett litet hål i mitten (blir mer effektivt om du lägger ihop dom istället för att göra en och en). Gör markeringar med baksidan av en kniv och lägg på plåt. Baka i 175 grader ca 10 minuter. 


Äppelkakor
1/3 av kakdegen
1 tsk äppelessence
grön pastafärg
svarta sesamfrön

Blanda degen med äppelessencen. Dela degen i 2 delar 25-75%.
Blanda den minsta kakdegen med grön pastafärg.
Rulla den stora ofärgade kakdegen till en lagon tjock rulle.
Kavla ut den gröna kakdegen så att det blir så stor så att den täcker hela rullen utom kortsidorna. Plasta in eller täck med bakplåtspapper och låt ligga i kylen tills den blivit kall. Dela rullen längs med så du får 2 stycken halvmåneformade rullar. Skär i 0,5 cm tjocka rullar och lägg på plåt. Strö lite svarta sesamfrön i mitten av äpplena så det ser ut som kärnor. Baka i ca 10 minuter i 175 grader

Melonkakor
1/3 av kakdegen
1 tsk melonessence
grön och röd pastafärg
svarta sesamfrön

Blanda degen med Melonessencen. Dela degen i ca 60-40% stora delar.
   Blanda 60% degen med röd färg till själva melonen.
   Dela 40% i två delar, den ena dubbelt så stor som en andra.
   Blanda den minsta degen med grön pastafärg.

                                                                                                                     
Rulla en röda degen till en tjock rulle.
Kavla ut den vita degen till en platta som täcker hela rullen förutom kortsidorna.
Lättast om du gör det på ett bakplåtspapper och mjölar.
Kavla ut den gröna degen till en tunn platta (melonskalet) som täcker hela vita rullen förutom kortsidorna. Dela hela rullen på längden så att du får 2 halva rullar (melonskiveformade)                            
Plasta in och låt ligga i kylen ca 30 minuter. Skär 0,5 cm skivor som du lägger på plåt med bakplåtspapper.
Strö på lite svarta sesamfrön som melonkärnor.
Baka i 175º i ca 8-10 minuter.
Låt svalna på plåten.
Väldigt bra deg som håller formen.